27 Şubat 2013 Çarşamba

Aydınlanma: Bunca Yıldır Onlar Aslında Siyah Nokta Değilmiş!

Burnunuzda minik minik siyah noktacıklar görüyorsanız, onlardan kurtulmak için binbir yolu denemiş olabilirsiniz. Ben şahsen siyah noktalara çok takıntılı olmasam da, burun bantları, tonikler ve maskeler denemedim dersem yalan olur. Geçenlerde rast geldiğim bir linkte okuduklarım ve sonrasında yaptığım kısa bir Google araması ile ise şok oldum.

Türkçesi ne tam bilmediğim fakat "sebaceous filaments" denilen bir olay varmış. Bu, burnunuzda tıpkı siyah nokta gibi minik minik düzenli noktacıklara yol açıyor, fakat bunlar siyah nokta değil gayet doğal, çoğunlukta olan ve ne yazık ki azaltılıp, yok edilemeyen şeyler. İçini boşaltsanız da tekrar doluyor, hiç bir ürün tam anlamıyla azaltamıyor.


Dediğim gibi bunlar pek çok kişide olan ve doğal bir durum olduğundan, gerçek siyah nokta ile ayırt etmek lazım. Siyah noktalar daha tek tük, simsiyah ve bastırınca için sert dolu iken bu sebaceous filaments burun ve çene gibi yerlerde düzenli, homojen, minik minik noktacıklar. 

Konu ile ilgili iki resim koydum, iğrenmeyiz diyenler baksın, ilk resim herkeste olan ve siyah nokta olmayan oluşumlarken ikincisi gerçek siyah nokta ne onu gösteriyor:

 image credit: http://customskinsolutions.wordpress.com

Bunca yıldır, ıyy burnum siyah nokta ile dolu diyen birisi olarak hem bu olay doğal olduğundan rahatladım, hem de hiçbir şekilde tamamen yok edemeyeceğimi öğrenince üzüldüm açıkçası. 

Siz de bu konuyla ilgili Google'da araştırma yapabilirsiniz fakat fazla kafaya takmamakta yarar varmış :)

21 yorum:

  1. aa çok şaşırdımm.. O zaman benimkiler siyah nokta değilmiş. Ama bir çözümü olmamasınada üzüldüm açıkçası :s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de okuyunca sasirmistim, herkes tarafindan yanlis bilinen birsey bence bu

      Sil
  2. Yağ ipliği, lifi gibi bir anlamı var sanırım Türkçe'de tam çevirisi olmasa da.

    Zaten bilmiyorum fark ettiniz mi ama gerçek siyah noktayı sıkınca içinden sert bir şey çıkıyor. Öbürlerinden ise beyaz yumuşak bir şey. Bilginendirme için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ince iplik gibi bir yag cikiyor, kesin medikal bir adi da vardir ama bilemiyorum :)

      Sil
  3. Sebaz filament diye çevrilebilir.Sebaz veya sebum yağ anlamına geliyor.Yazıyı okudum oldukça detaylı ve güzel yazılmış :) kurtulamıyorsak makyaj hileleriyle gizlememiz önerilmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de genelde gözenek gizleyen bazlar kullanıyorum

      Sil
  4. oh ya! yazı için gerçekten çok teşekkür ederim :)o aydınlanma şu an bende de oldu :D

    YanıtlaSil
  5. bendede vardı o ilk resimdeki gibi burnumda ama ben cildim için roaccutane kullandım ve o minik şeylerde gitti :) umarım onlar çıkmaz bi daha :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bir süre sonra çıkacak ben de kullanmıştım ve bebek gibi olmuştu ama sivilceler geri gelmese de bu oluşumlar geri geliyor. :(

      Sil
    2. bunlar pek çok insanda varmış zaten yakından bakınca, ayda bir falan tekrar doluyorlarmış

      Sil
  6. Bende zaman zaman artıp azalıyor. Özellikle o ay biraz fazla cips yediysem resmen coşuyorlar. Ama hiç olmadığı zamanlar da oldu. Bir süredir de hiç yok gibiler. Tatile çıktılar sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz genetiğe ve beslenmeye falan da bağlıymış zaten, olmamaları daha iyi:)

      Sil
  7. Benim burnumda böyle, ayrıca çene bölgemde beyaz kapalı komedonlar var kafayı yemek üzereyim :s Yves Rocher'deki kızdan ürün önerisi istedim, banyodan çıkınca sık dedi :S
    Beslenme son etki parametresi, ilk sırada hormonlar tetikliyor yağ salgısını, kıl kökleri belirginse bu bölgelerde komedon gibi bir oluşum hemen başlıyor zaten ve aknesi olanları yüzünü bile yıkamayan falan kişiler olarak düşünen birçok kişi varken aslında bizim hiç suçumuz yok :)

    YanıtlaSil
  8. ancak makyajla falan gizlenebilir işte...

    YanıtlaSil
  9. siyah noktam yokmuşşş eee siyah nokta ile ilgimi ürünleri kullandıgımda geçiçi temizleme etkisi var galiba hem ondan hem siyh noktalardan var bilemedmki bnm siyh noktalarm öyle iğrenç gozukmuyo

    YanıtlaSil
  10. evet bunlar siyah nokta değil ben de acaba tıpta buna ne deniyo diye araştırıyordum bunu okuduğum iyi oldu:) kullandığım sivilce ilaçları olan sivex losyon ve isotrexin jeli bu siyah noktamsı şeylere de sürüyorum uzun süredir ve tamamen yok oldular...

    YanıtlaSil
  11. Şaşırdım doğrusu bizi aydınlattığın için teşekkürler çok bilgi içerikli bir yazı olmuş :) bundan sonra bilir ona göre ürün alır kullanırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben artik fazla kafaya takmiyorum, burun bandi falan ugrasmiyorum hic :)

      Sil
  12. tatlım bu söylediğin gibi siyah nokta olmasaydı bendede vardı bu bahsettiğin noktacıklardan ve roaccutane tedavisi gördüm 7 ay. ve kullanmaya başladığım ilk aydan o noktacıklardan eser kalmamıştı hatta her yüzümü yıkadığımda göründüğü gibi siyah değil de beyaz beyaz çıkıyorlardı burnumdan resmen görüyordum yani. ve belirttiğin gibi evet burun da ve çenede oluyor birde burun yanlarında ama bunlar ne yazıkki siyah nokta diğer adı ile komedon ama açık komedon değil ve deri altında olan. o yüzden evet dediğin gibi hiçbir ürün ile temizlenmesi mümkün değil roaccutane karaciğere etki eden bir ilaç olduğu için çıkarmıştı hepsini. bunlar dediğim gibi deri altında olan siyah noktalar

    YanıtlaSil